Wanneer starten de rijlessen weer?

Koningin Máxima heeft gistermiddag, woensdag 15 april, tijdens een videogesprek haar betrokkenheid en steun uitgesproken aan vertegenwoordigers van de zogenaamde contactberoepen. De koningin sprak o.a. met de voorzitter van de Federatie Autorijschool Management (FAM) over de gevolgen van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in onze branche. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, leidde het gesprek in en nam ook deel.

Alle rijlessen stilgelegd

Voorzitter Ruud Rutten van de FAM vertelde dat alle rijlessen zijn stil gelegd. Het CBR heeft de maandelijkse rijexamens geannuleerd. Het gaat om zo’n 50.0000 examens voor onder meer een auto-, bus-, bromfiets- of motorrijbewijs. Ook de bijscholing van beroepschauffeurs (vrachtvervoer, brandweer, enz.) is gestagneerd. Een eventuele inhaalslag in de lente en de zomer wordt bemoeilijkt omdat met name de chauffeurs met een grootrijbewijs juist dán hard nodig zijn voor hun reguliere werkzaamheden bij bijv. touringcarbedrijven of vrachtvervoer. De bijscholing wordt misschien uitgesteld tot in het najaar, waardoor de inkomstenderving ook na de opheffing van de maatregelen zal doorwerken.

Grote onzekerheid

Rutten gaf aan dat er grote onzekerheid heerst onder de rijschoolhouders over hun toekomst. Ruim 80% van hen heeft een eenmansbedrijf: “De crisis begint pas echt voor ons als het virus weg is”. Maar de FAM kijkt naar oplossingen om weer te kunnen starten. Bijvoorbeeld motor- of brommerlessen waarbij gewerkt wordt met eigen kleding en materieel of spatschermen tussen de bestuurder en instructeur in vrachtwagens. De FAM-voorzitter gaf tot slot aan dat zijn sector alle lof heeft voor de steunmaatregelen van de regering.