Verklaring Omtrent Gedrag verplicht voor rij-instructeurs.

Rij-instructeurs moeten in de toekomst bewijzen dat ze niets op hun kerfstok hebben wat hun werk kan doorkruisen. Het kabinet verplicht hen een zogeheten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen.

Dat maakte minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zojuist bekend, naar aanleiding van de ‘rotte appels’ binnen de sector. Volgens haar klagen rij-instructeurs al langer over onder meer mensen die veroordeeld zijn voor ‘geweld, omkoping of oplichting, echt serieuze delicten’.

‘Leerlingen zijn vaak jong. De lessen vinden bovendien vaak plaats in een een-op-een situatie met een ongelijkwaardige relatie. Dat maakt kwetsbaar en daarom is het des te belangrijker dat het contact tussen de leerling en de instructeur integer is’, aldus de minister in een verklaring. ‘De maatregel tot een wettelijke verplichting tot een verklaring omtrent gedrag helpt om de kandidaat te beschermen en een veilige werkplek voor examinatoren te creëren.’

Hoewel een VOG geen garanties is voor goed gedrag, denkt Van Nieuwenhuizen spreekt Van Nieuwenhuizen wel van een ‘belangrijke drempel’, waarmee ongeschikte instructeurs uit het vak kunnen worden geweerd.

Wangedrag

De maatregel is met steun van de branche en andere betrokkenen tot stand gekomen. Het CBR en exameninstituut IBKI onderzoeken nog of er ook nog andere maatregelen kunnen worden ingezet.

Rij-instructeuren klagen al jaren over het gedrag van bepaalde collega’s. Zo ontstond er twee jaar geleden ophef over een rijschoolhouder die rijlessen aan meerderjarigen aanbood in ruil voor seks. De ChristenUnie stelde voor om de rijschoolhouder zijn WRM-certificaat (Wet rijonderricht motorrijtuigen) af te pakken, maar dat bleek alleen te kunnen als de verkeersveiligheid in het geding is. Seks in ruil voor rijlessen is zelfs niet strafbaar, oordeelde de rechter.

De overheid verstrekt alleen een VOG als de aanvrager niets op zijn strafblad heeft wat te maken heeft met het werk waarvoor hij of zij de verklaring aanvraagt. Van Nieuwenhuizen hoopt de verplichting in de loop van volgend jaar te kunnen invoeren.

Gepubliceerd, 17-11-2017 door het AD (Maarten van Ast)

Dit is niets nieuws voor de instructeurs van Opleidingscentrum DIBO omdat dit al enige jaren gebeurd.