‘Sommige truckers hebben geen flauw benul of ze veilig rijden’

Twintig procent van de pechgevallen op de Nederlandse wegen wordt veroorzaakt door bandproblemen. De kosten hiervan zijn hoog, zowel voor de samenleving vanwege de files als voor het betrokken bedrijf. Theorie-ontwikkelaar Verjo heeft in samenwerking met FAM Verkeersschool Veronica en Rijkswaterstaat een nieuwe bijscholingscursus ontwikkeld die zich richt op het bevorderen van veiligheid en doorstroming op stroomwegen. De cursus legt de nadruk op de banden, bandenspanning en overbelading van voertuigen.

FAM Opleidingscentrum DIBO geeft deze cursus op zaterdag 10 maart. Klik op deze link voor meer info en/of boeken.

Primair kan de U48-1 nascholing voor Code 95 gevolgd worden. Daarnaast is de WRM47 als bijscholing ook voor rijinstructeurs beschikbaar voor categorie B, C, en D.

Aanleiding cursus

Veiligheid en doorstromingVoertuigcontrole wordt steeds belangrijker omdat chauffeurs niet altijd een eigen voertuig hebben. Daarnaast rijden transportvoertuigen steeds vaker 24 uur per dag door. De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 50 procent van de vertragingen door vrachtauto’s op het wegennet wordt veroorzaakt door slechte voertuigcontrole. Rijkswaterstaat heeft daarom in samenspraak met directeur Ernest Alvares van FAM Verkeersschool Veronica de conclusie getrokken dat er een speciale bijscholing nodig was voor zowel de chauffeur als de rijinstructeur. Verjo heeft de opleiding op hun verzoek ontwikkeld.

Bij 20 procent van de incidenten ligt de oorzaak in verkeerde omgang met banden. Voorbeelden hiervan zijn overbelading, onregelmatige slijtage, beschadigingen aan de velg en bandenspanning. De impact is vaak enorm, er ontstaan files, schade aan het wegdek, lichamelijk letsel en zelfs dodelijke slachtoffers. De chauffeur leert in de cursus de taal van de banden. Uiteindelijk is het doel om files door grote voertuigen substantieel te laten afnemen. Belangrijk hierbij is een goede communicatie naar zijn planner. Een chauffeur kan met kleine aanpassingen in zijn gedrag een grote bijdrage leveren. De opleiding moet de chauffeur hier bewust van maken.

Theoretisch dagdeel

De cursusdag is ingericht in twee dagdelen, het eerste deel is theoretisch en het tweede praktisch.

Allereerst is er aandacht voor Incident Management, het geheel aan maatregelen dat de weg zo snel mogelijk vrij maakt na een ongeval. Na de veiligheid rondom incidenten wordt de koppeling gemaakt naar de banden. Niet alleen zorgen goede banden voor een langere levensduur en is dat daardoor economisch aantrekkelijk, ze voorkomen ook potentiële incidenten. Aan de orde komt de wetgeving, het soort banden, slijtage, wegligging, laadindex, en brandstofgebruik. Een band herprofileren kan het kilometerrendement zelfs met 25 procent verhogen. Bovendien zit er een belangrijk kostenplaatje aan de banden: De bandenkeuze is ook belangrijk in het Nieuwe Rijden. Een permanente goede bandenspanning kan een besparing van 1.500 euro per jaar aan brandstof opleveren.

Praktisch dagdeel

Eenmaal buiten inspecteren de cursisten de voertuigen die op het terrein aanwezig zijn. De checklist is leidend, er wordt gekeken naar de aankoppeling van de aanhangwagen, of de verlichting klopt, of er schade is, en of er lekkages te ontdekken zijn. Sommige truckers zitten 12 uur per dag op de wagen, terwijl ze geen enkel benul hebben of ze veilig rondrijden. Je merkt wel dat je een chauffeur tijdens dit soort praktijkmomenten bewust maakt van de gevaren.

Op het terrein staan ook een aantal banden die de cursisten inspecteren. Een band kan op verschillende manieren kapot gaan: Te veel pk’s, het verkeerd monteren en slijtage van de band. Deze dingen zijn vaak niet in één oogopslag te zien. Een grondige controle is noodzakelijk.

 

Bron: Rijschoolpro 14-12-2017