Rijbewijs Verlopen tussen 1-02 en 31-08-2020??

Deze wordt met 7 maanden verlengd.

De Europese Commissie heeft besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 31 augustus 2020 verlopen, met zeven maanden te verlengen. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, zie bijgevoegde link https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-infrastructuur-en-waterstaat/documenten/kamerstukken/2020/05/28/maatregelen-in-relatie-tot-covid-19

Door de maatregelen tegen het coronavirus kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Bestuurders van wie het rijbewijs verloopt of verlopen is tussen 1 februari 2020 en 1 september 2020 kunnen zeven maanden blijven doorrijden binnen Europa met hun verlopen rijbewijs. Die zeven maanden gaan in vanaf de dag dat het rijbewijs verloopt.

Deze Europese regeling geldt voor alle rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar drie of één jaar geldig zijn. De minister roept mensen met zo’n rijbewijs op om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijgeschiktheid heeft plaatsgevonden.

De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer.

75 jaar of ouder?

Belangrijk voor u om te weten is dat de Europese coulance de Nederlandse regeling overtreft. Een deel van de bestuurders van 75 jaar of ouder die een tijdelijke verlenging van het rijbewijs hebben (in de AmvB regeling vallen), kunnen door dit Europese besluit ook in de EU rijden. Dit geldt voor mensen van wie het rijbewijs tussen 1 februari 2020 en 31 augustus 2020 verlopen is of verloopt. Zij kunnen tot 7 maanden na verloopdatum rijbewijs binnen Europa blijven rijden. Er zijn hiervoor geen aparte formulieren of codes nodig.