CBR examen nieuwe vraagtypen

Toelichting nieuwe vraagtypen theorie-examens

Vanaf 1 januari 2018 heeft het CBR twee nieuwe vraagtypen in haar theorie-examens opgenomen, de enkelvoudige sleepvraag en de hotspotvraag. Deze nieuwe vraagtypen testen beter of iemand over de vereiste verkeerskennis beschikt en maakt een goed examenresultaat minder afhankelijk van het individuele taalniveau.

Vanaf de eerste week van december 2017 zijn de nieuwe vraagtypen opgenomen in de lesmethodiek van onze theorie leverancier (Auto, Motor en Bromfiets). Onze leerlingen zijn hierdoor goed voorbereid op deze moderne methodiek en kunnen daarmee hun slaagkans kunnen vergroten.

Zo werkt de enkelvoudige sleepvraag

De enkelvoudige sleepvraag werkt als volgt. Om antwoord te geven sleept een kandidaat een antwoordcirkel (met een rode V) naar doelen in de afbeelding. Vind je dat de voetganger eerst mag, dan sleep je de antwoordcirkel naar de voetganger. Hieronder is de enkelvoudige sleepvraag in stappen uitgelegd.

stap1

 Zodra de leerling een antwoordcirkel aanklikt en vasthoudt om ’m te gaan verslepen, gebeurt het volgende:
• De antwoordcirkel wordt gehighlight, om aan te geven dat deze geselecteerd is
• Op de afbeelding komen direct 3 doelcirkels te staan.

stap2

 De kandidaat kan de geselecteerde antwoordcirkel naar slechts één van de doelcirkels slepen en daar loslaten. Zodra hij binnen het juiste doelgebied is, wordt de doelcirkel gehighlight om aan te geven dat de kandidaat de antwoordcirkel kan loslaten. Hij hoeft daarbij niet precies op de doelcirkel te gaan staan om de antwoordcirkel op de doelcirkel te plaatsen. Als hij de antwoordcirkel echter per ongeluk op een verkeerde plaats loslaat, valt deze vanzelf terug naar de uitgangspositie. Een eenmaal geplaatste antwoordcirkel kan binnen de toegestane antwoordtijd ook weer worden opgepakt en verplaatst.

• Op het eerste voorbeeld hieronder is het highlighten van de doelcirkel te zien.
• Op het tweede voorbeeld hoe de cirkels eruit zien nadat de antwoordcirkel op de doelcirkel is geplaatst.

stap3

stap4

Zo werkte de nieuwe hotspotvraag

De nieuwe hotspotvragen zijn alleen van toepassing op verkeersborden en dashboardlampjes. Er zijn 3 of 4 antwoordalternatieven.

De enkelvoudige hotspotvraag werkt als volgt. Om antwoord te geven hoeft een kandidaat slechts één verkeersbord of dasboardlampje aan te tikken. In het onderstaande voorbeeld is de vraag welk verkeersbord een rotonde aanduidt. Met een vinger (touchscreen) of met een muis tikt de leerling het verkeersbord aan.

stap01

 Zodra de leerling een verkeersbord aanklikt, gebeurt het volgende:
• Het verkeersbord wordt gehighlight om aan te geven dat deze geselecteerd is
• Om de afbeelding komt een rood doelvierkant te staan.
• Binnen de toegestane antwoordtijd kan de keuze ook weer gewijzigd worden.

stap02

Rijschoolvandaag.nl, 23 november 2017.

Theorie cursus volgen?

Voor alle categorieën (auto/bromfiets/motor) geven wij theorie cursus. Voor meer informatie over deze theorie opleidingen klik hier.

Wilt u meer weten over onze bromfietsopleidingen?

Wij zijn tijdens kantooruren te bereiken op 0591-612942!