Geen rijbewijs voor Oekraïners die vallen onder Richtlijn tijdelijke bescherming

Oekraïners die vallen onder de Richtlijn tijdelijke bescherming (RTB) krijgen na een geslaagd theorie- en praktijkexamen geen rijbewijs bij de gemeente. Door hun status laat de wet niet toe om een rijbewijs aan te vragen. Omdat het wel mogelijk is om rijlessen te volgen en examens (theorie en praktijk) te doen, leidt dit tot een ongewenste situatie. De betrokkenen zijn onnodig veel tijd en geld kwijt en eindigen zonder het gewenste rijbewijs.

Om die reden plaatsen we informatie op cbr.nl voor de Oekraïners met een tijdelijke verblijfstatus. Hiermee maken we duidelijk dat de gemeente vanwege de wet geen rijbewijzen afgeeft voor deze groep statushouders. Ook niet na een geslaagd theorie- en praktijkexamen.

We benadrukken in de berichtgeving dat Oekraïners met een tijdelijke verblijfstatus zich vooraf goed laten informeren of zij vallen onder de Richtlijn tijdelijke bescherming. Op de website van de overheid staat wanneer iemand onder de Richtlijn tijdelijke bescherming valt. Heeft u als opleider te maken met Oekraïners met een tijdelijke verblijfstatus, dan vragen we u om hen te informeren over het voorgaande.

Oekraïners die al in het bezit zijn van een geldig Oekraïens rijbewijs en onder de Richtlijn tijdelijke bescherming vallen, hebben geen Nederlands rijbewijs nodig.

Bron: CBR 09-08-2023

CBR