Politie zet vanaf 1 juli speekseltest in bij verkeerscontrole

Vanaf 1 juli kan de politie naast de alcoholtest nu ook de speekseltest inzetten bij een verkeerscontrole. Hiermee kan drugsgebruik worden aangetoond. Momenteel kan de politie alleen drugsgebruik aantonen aan de hand van een bloedtest. De speekseltest kan cocaïne, opiaten, marihuana en methamfetamines herkennen.

Als de politie het vermoeden heeft dat een bestuurder onder invloed is van drugs, wordt er met een wattenstaafje speeksel uit de mondholte geschraapt. Een speciaal toestel geeft na enkele minuten aan of de bestuurder heeft gebruikt, en zo ja, welke drugs.

Wel zijn er twijfels over de effectiviteit van de test. Hoewel het misschien dagen geleden is dat een bestuurder drugs heeft gebruikt, kan er nog steeds THC in het speeksel aanwezig zijn, de werkzame stof in cannabis. Daarom is het soms moeilijk vast te stellen of de bestuurder op het testmoment zelf onder invloed is.

Vertraging

Aanvankelijk zou de speekseltest al op 1 juli 2015 worden gebruikt, maar dat was niet haalbaar. De invoering is vervolgens diverse keren uitgesteld. De vertraging had te maken met de complexe aanbesteding.

In België wordt de test al enkele jaren met succes gebruikt bij de verkeerscontroles. In vijf jaar tijd zijn daar twee keer zoveel automobilisten aangehouden die onder invloed waren van drugs.

Bron: www. verkeerspro.nl