5 tips wanneer je auto gaat rijden met een laagstaande zon

 
De laagstaande zon veroorzaakte maandag veel files in Nederland. De VID (Verkeers Informatie Dienst) stelt dat bestuurders verblind worden door het licht en daarom hun rijgedrag aanpassen.
Verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert geeft 5 tips wanneer je de auto in stapt met een laagstaande zon.
 

1. Zonnebril op

Leg altijd een zonnebril in de auto. De zon kan uit het niets doorbreken en dan is het handig als je een zonnebril in je handschoenenkastje hebt liggen. Wil je echt een goede bril? Koop er dan een met gepolariseerde glazen. Dat filtert het licht en houdt schitteringen van de zon tegen.
 

2. Houd je ruiten schoon

Vuile ruiten belemmeren je zicht en een laagstaande zon maakt dat nog erger. Krassen en vuile plekken vallen meer op. De oplossing: schoonmaken. De buitenkant kan je goed schoonmaken met ruitenwisservloeistof en de binnenkant met een doekje en Glassex.
 

3. Rij rustig aan…

Pas je snelheid aan als je last hebt van een laagstaande zon. Zo kun je beter reageren op plotselinge situaties. Ook zie je minder in je spiegels, dus kijk goed over je schouder voordat je van baan wisselt.
 

4. Getinte ruiten

Getinte ruiten beschermen ook een beetje tegen de zon. In Nederland zijn er wel strenge regels aangebonden. De lichtdoorlatendheid moet van de voorruit en de voorste zijruiten minimaal 55 procent zijn. De achterruit mag wel wat meer worden verduisterd.
 

5. Zonneklep

Als je geen zonnebril of getinte ruiten hebt kun je altijd je zonneklep gebruiken. Deze kan je vaak ook nog bewegen, dus als je last hebt van de zon beweeg je hem bijvoorbeeld voor je linker raam.
 
Verkeerspro 4 juli 2016