Gezondheidsverklaring CBR

Voor het inplannen van een praktijkexamen is het noodzakelijk dat de kandidaat medisch goedgekeurd is door het CBR. Vanaf 1 november 2017 is het voor opleiders helaas niet langer mogelijk om een Eigen verklaring in te dienen voor de kandidaten bij het CBR. Dit heeft het CBR besloten, omdat iedereen zélf verantwoordelijk is voor zijn gezondheidsgegevens. Door zelf de Gezondheidsverklaring CBR in te vullen, denkt een kandidaat bewust na over de vragen over zijn gezondheid. Bovendien zijn deze gegevens persoonlijk en zeer vertrouwelijk.

Waarom een medische verklaring?

Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet u daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heeft u bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruikt u medicijnen die invloed hebben op hoe u rijdt? Dan mag u niet altijd de weg op. Kijk voor meer informatie eens op Mag ik rijden als…. Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR u een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring (Gezondheidsverklaring).

U koopt een Eigen verklaring op Mijn CBR. Via het keuzemenu hieronder leest u welke Eigen verklaring op u van toepassing is en welke stappen daar bij horen.

Voor welke rijbewijzen is dit van toepassing?

Bij de bromfiets en brommobiel (AM-rijbewijs) is het invullen van de gezondheidsverklaring niet nodig.
Voor het auto-, motor-, aanhanger achter de auto- en het trekker rijbewijs is het invullen van de gezondheidsverklaring bij het CBR noodzakelijk om het praktijkexamen te kunnen plannen.
Een medische keuring door een arboarts is noodzakelijk voor de categorieën C, CE, D en DE (vrachtauto, bus en aanhanger hierachter)

Meer informatie?

In verband met de privacywetgeving geeft het CBR ons geen informatie over de gezondheidsverklaring. Bij vragen kan er contact opgenomen worden met het CBR op 088-2277700.