Maak je auto zomerklaar – 5 tips

De zomer is weer in aantocht. Je krijgt daardoor te maken met weersomstandigheden die van invloed zijn op je auto. Zorg voor een goede voorbereiding om nadelige gevolgen te voorkomen.

Of je nu op reis gaat met de auto of enkel in Nederland rond blijft rijden. Tijdens de zomer zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden met betrekking tot je auto en het onderhoud ervan. Bereid je voor met deze 5 tips.

Aircocheck

Voorkomt beslagen ramen, schadelijke schimmels en hoge reparatiekosten door te controleren of je airco naar behoren functioneert. Een naar wens werkende airco zorgt voor een aangename temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit. Wel zo belangrijk wanneer je veel tijd doorbrengt in een auto met de airco aan.

De voordelen van zomerbanden

Bij temperaturen boven de zeven graden, presteren zomerbanden het beste. Dit omdat zomerbanden zijn gemaakt van een ander soort rubber dan winterbanden. Waar winterbanden elastisch blijven bij lage temperaturen, hebben ze een langere remweg wanneer het buiten warmer wordt. Door het profiel van zomerbanden heb je meer grip bij hogere temperaturen en is de kans op slippen en hydroplanen (tijdens zomerse buien) aanzienlijk minder. Zomerbanden zorgen daarnaast voor een lager brandstofverbruik en meer rijcomfort.

Controleer de auto

Ga na of alle vloeistoffen voldoende bijgevuld zijn en de auto geen mechanische gebreken vertoont. Belangrijk is het om de goed de koelvloeistof te controleren omdat deze een grote rol speelt bij het voorkomen van een oververhitte motor. Om veilig te reizen met de auto is het verder wenselijk om zaken als de olie, remvloeistof, accu en schokdempers te controleren. Het repareren van ruitschade is verder aan te raden wanneer er een lange reis (in het buitenland) op de planning staat.

Vul de ruitenwisservloeistof bij

Zorg ervoor dat je voldoende ruitenwisservloeistof hebt. In de zomer vliegt er van alles door de lucht: van bloesem tot vliegjes en andere viezigheid. Gebruik de ruitenwisservloeistof regelmatig en rijd rond zonder belemmerd zicht.

Zorg voor een goede bandenspanning

Controleer de bandenspanning, zeker voorafgaand aan een lange autorit. Een optimale bandenspanning zorgt voor de juiste stabiliteit en veiligheid. Controleer daarnaast ook de bandenspanning van je reservewiel eens. Vooral handig voor een vakantie.

Rijschoolvandaag, vrijdag 17 juni 2016