Begeleiderspas aanvragen

Als je meedoet aan het experiment 2todrive en je rijbewijs wilt aanvragen, heb je een begeleiderspas nodig om straks te mogen rijden. Op deze begeleiderspas komen de namen te staan van de door jou gekozen coaches die jou tot je 18e verjaardag gaan begeleiden tijdens het autorijden. De pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. In dit artikel lees je wat je moet doen.

Eerst geregistreerde coach(es)

 1. Voordat je je begeleiderspas kunt aanvragen, is het van belang dat er voor jou minimaal 1 coach is geregistreerd. Dit mogen er maximaal 5 zijn.
 2. De coaches melden zichzelf aan via de online dienst Aanmelden coach die ze via de knop rechts op deze pagina kunnen bereiken. Hiervoor heeft een coach zijn eigen DigiD inlogcode en jouw Burgerservicenummer nodig.
 3. De RDW checkt of jouw coaches aan de voorwaarden voldoen.
 4. Als de RDW akkoord is met de aanmelding, krijgen je coaches binnen 5 werkdagen bericht dat zij geregistreerd zijn als jouw begeleider.

Voorwaarden coach

Een coach moet aan een aantal eisen voldoen. Lees hier meer over in
het artikel Voorwaarden aan de coach.

Begeleiderspas online aanvragen door jonge bestuurder

Pas nadat alle coaches die jou gaan begeleiden zijn geregistreerd, kun jij je begeleiderspas aanvragen. Dat gaat als volgt.
 1. Jij vraagt de begeleiderspas aan via de online dienst Aanvragen begeleiderspas. (knop aan de rechterkant van de pagina). Daarmee kom je in het DigiD-scherm terecht waar je kunt inloggen.
 2. Je hebt hiervoor je DigiD inlogcode nodig. Heb je deze nog niet? Vraag hem dan snel en gemakkelijk aan via www.digid.nl.
 3. Je vult de gevraagde gegevens in bij DigiD en vervolgens in de RDW-dienst.
 4. Betaal de kosten van de aanvraag via iDEAL, de online internetbankieromgeving van je bank.
  Let op! Als je de kosten via iDEAL hebt betaald, dan is de aanvraag voltooid. Controleer bij twijfel of de betaling is afgerond. Het is niet aan te raden om gelijk een nieuwe aanvraag in te dienen. Dit kost opnieuw het aanvraagtarief en dit wordt niet terug betaald.

  Aanvraag begeleiderspas € 25,00
 5. De RDW controleert of je aan alle voorwaarden voldoet. Is dat het geval en heb je de aanvraag op werkdagen voor 21.00 uur gedaan? Dan verstuurt de RDW de begeleiderspas de volgende werkdag. Heb je de aanvraag na 21.00 uur gedaan of in het weekend? Dan verstuurt de RDW de begeleiderspas  twee werkdagen later.

Belangrijk

Om de aanvraag online in te kunnen dienen, is het van belang dat alle personen die een rol spelen bij je begeleiderspas, jijzelf en al je coaches, dit ook online kunnen doen. Als één van deze personen dit niet online kan doen, moet het gehele aanvraagproces voor de begeleiderspas via een aanvraagformulier ingediend worden. Meer hierover lees je in het artikel Begeleiderspas schriftelijk aanvragen.
Het maakt niet uit hoeveel coaches je aanmeldt, je ontvangt altijd één begeleiderspas. Je betaalt dus ook maar één keer het bedrag voor een begeleiderspas. Pas als je wijzigingen aanbrengt in het aantal coaches moet je een nieuwe pas aanvragen en opnieuw hiervoor betalen. Let wel goed op dat je tijdens de aanvraag alle coaches aan vinkt die jou gaan begeleiden. Heb je de aanvraag gedaan en niet alle coaches aangevinkt? Dan moet je een nieuwe aanvraag doen.

Voorwaarden jonge bestuurder

Lees in het artikel Voorwaarden aan de jonge bestuurder aan welke voorwaarden je moet voldoen. Als jij of je coaches niet aan de voorwaarden voldoen, ontvangen jullie daarover apart van elkaar een brief.

Online aanvraag niet mogelijk

Je kunt de begeleiderspas niet online, maar wel schriftelijk aanvragen als bij één (of meer) van de betrokkenen het volgende het geval is:
 • Een coach heeft een WRM-pas (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen).
 • Een coach heeft een buitenlands rijbewijs afgegeven door een EU/EVA land.

Vraag de begeleiderspas op tijd aan

Zodra je je rijbewijs hebt behaald, vraag je dat aan bij je eigen gemeente. Als je op 17-jarige leeftijd een rijbewijs aanvraagt, maar er staat nog geen begeleiderspas geregistreerd, dan kan het rijbewijs niet worden aangevraagd. Zorg dus dat je op tijd je begeleiderspas aanvraagt.

De weg op

Als je de weg op gaat, moet je altijd zowel je rijbewijs als je begeleiderspas bij je hebben.

Wijzigingen op de begeleiderspas

Als na ontvangst van de begeleiderspas een coach op de begeleiderspas moet worden toegevoegd, dan meldt de nieuwe coach zich online aan, waarna – na definitieve registratie – de jonge bestuurder een nieuwe begeleiderspas aanvraagt. Als een coach van de begeleiderspas verwijderd moet worden of als de pas vervangen moet worden omdat deze kwijt is, dan hoeft alleen de jonge bestuurder een aanvraag in te dienen.

DigiD

Als je een schorsing online wilt beëindigen, heb je een DigiD nodig om in te loggen. Ben je niet in het bezit van een DigiD, dan kun je deze gratis aanvragen via www.digid.nl.